-->
((( 001. Ξυλαγανή FM 104.5 - Θράκη - Κομοτηνή )))
Join Me On Facebook
Καλώς ήρθατε, στο Blog μου! Πρόκειται, για μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, η οποία, με σεβασμό, προς τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Κομοτηνής, σκοπό έχει, αποκλειστικά και μόνο, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη (καθώς και εμού του ιδίου), για επίκαιρη ειδησεογραφία. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά... και πολλά άλλα, γενικού ενδιαφέροντος. Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις!

Γερμανικό ψητό κατσαρόλας - Sauerbraten

nosokomeio_0278

Συστατικά

Για τη μαρινάδα

  • 230 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. νερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ½ κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο

Για το κρέας

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο χτένι σε κομμάτι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 250 γρ. baby πατάτες
  • 200 γρ. baby καρότα
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κύβο βοδινό

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο


Μέθοδος Εκτέλεσης

Το Sauerbraten είναι ένα γερμανικό ψητό κατσαρόλας που μπορεί να παρασκευαστεί από μία ποικιλία κρεάτων - συνήθως από βόειο κρέας, αλλά και από κυνήγι, όπως αρνί, χοιρινό και παραδοσιακά από άλογο.

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, εκτός από το τζίντζερ και το θυμάρι και τα φέρνουμε σε βρασμό σε δυνατή φωτιά.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η μαρινάδα για 30 λεπτά.

Για το κρέας

  • Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ τη μαρινάδα και ρίχνουμε το κρέας μέσα στο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 έως 24 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και το ταμπονάρουμε ελαφρά με απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε στη μαρινάδα το τζίντζερ και το αποξηραμένο θυμάρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε 5 λεπτά από την κάθε μεριά μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4, το σέλερι στα 3 και τις πατάτες στη μέση. Τα baby καρότα τα αφήνουμε ολόκληρα.
  • Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, την μαρινάδα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα βαθύ ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. ή σε μία γάστρα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150ο C και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες.
  • Βγάζουμε το ταψί ή τη γάστρα από τον φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με τα λαχανικά.

Για τη σάλτσα

  • Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  • Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από το κρέας και τα λαχανικά.
  • Πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: https://akispetretzikis.com