Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Αν δεν σας αρέσει, ότι ακούτε, επιλέξτε άλλο σταθμό, "κλικάροντας", στο όνομα του σταθμού, της επιλογής σας, στη σχετική λίστα, που υπάρχει, σε κάθε κοινοποίηση. Καλή ακρόαση! Το Blog, είναι προσωπικό και αποτελεί, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, με σκοπό, αποκλειστικά, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη, για επίκαιρη ειδησεογραφία. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Ο λόγος, που όλα, τα άρθρα, αντιγράφονται, επικολλούνται εδώ στο Blog και μετά κοινοποιούνται στο Facebook, είναι, διότι τα πρωινά σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, το Facebook είναι μπλοκαρισμένο, από το "Σύζευξις"! Η επίσημη δικαιολογία, είναι για να μη "ζορίζεται" το σύστημα... Θαρρείς και όλοι τα πρωινά, δε δουλεύουμε και είμαστε, συνεχώς στο Facebook!!! Ο κώδικας του blog, είναι φτιαγμένος, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπλοκάρει, τίποτε, με το "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" και να λειτουργούν όλα, όπως πρέπει. Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις! Μου δίνετε κουράγιο, να συνεχίζω, αυτό που ξεκίνησα... Καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Χταπόδι γιουβέτσι


Στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος μπορούμε αντί να αφήσουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με πετσέτα, να τη μεταφέρουμε σε προθερμασμένο στους 200°C φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χταπόδι 1.200 γρ., καθαρισμένο*
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
400 γρ. κριθαράκι

200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν
2 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Βάζουμε μέσα το χταπόδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό του σε ένα μπολ. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη μαραθόριζα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε το κριθαράκι και το χταπόδι, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού – αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό –, το εστραγκόν, το θυμάρι, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε το φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά, ανακατεύοντας
2-3 φορές.
* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

http://www.tovima.gr/gefsignostis/article/?aid=893260