-->
((( 001. Ξυλαγανή FM 104.5 - Θράκη - Κομοτηνή )))
Join Me On Facebook
Καλώς ήρθατε, στο Blog μου! Πρόκειται, για μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, η οποία, με σεβασμό, προς τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Κομοτηνής, σκοπό έχει, αποκλειστικά και μόνο, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη (καθώς και εμού του ιδίου), για επίκαιρη ειδησεογραφία. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά... και πολλά άλλα, γενικού ενδιαφέροντος. Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις!

Χταπόδι γιουβέτσι

Στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος μπορούμε αντί να αφήσουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με πετσέτα, να τη μεταφέρουμε σε προθερμασμένο στους 200°C φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χταπόδι 1.200 γρ., καθαρισμένο*
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
400 γρ. κριθαράκι

200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν
2 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Βάζουμε μέσα το χταπόδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό του σε ένα μπολ. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη μαραθόριζα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε το κριθαράκι και το χταπόδι, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού – αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό –, το εστραγκόν, το θυμάρι, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε το φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά, ανακατεύοντας
2-3 φορές.
* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

http://www.tovima.gr/gefsignostis/article/?aid=893260